Botten

Aan het begin van de vorige eeuw is duidelijk geworden dat vitamine D essentieel was voor de botontwikkeling. Er zijn vele onderzoeken gedaan in de eerste helft van de vorige eeuw waarbij het mechanisme erachter steeds verder werd opgehelderd.

Hieronder een vereenvoudigde weergave van de rol van vitamine D op de calcium huishouding.

Bij een te laag vitamine D zal de calcium opname verlaagd worden en zal het lichaam proberen het calcium gehalte inzet lichaam op peil te houden. Dat doet het door calcium vrij te maken uit de botten. Dit zal uiteindelijk leiden tot de Engelse Ziekte bij kinderen en osteomalacie en osteoporose bij volwassenen.

Deze ontdekking leidde er uiteindelijk toe dat er op wereldwijde schaal levertraan suppletie werd gestart. Aan het einde van de zestiger jaren is dit geruisloos verdwenen.

Overige effecten van vitamine D

De laatste jaren is er zeer veel onderzoek gedaan naar vitamine D. Daaruit is naar voren gekomen dat vitamine D niet alleen op de calcium huishouding werkt maar een veel bredere werking in het lichaam heeft. Vitamine D geeft ondersteuning aan

  • immuunsysteem
  • celdeling
  • spierfunctie

Associaties

Vele studies hebben associaties laten zien tussen een hoger vitamine D niveau en diverse aandoeningen. Dat is onder andere gezien bij vormen van kanker, immuunziekten zoals reumatoïde artritis en diabetes type I, infecties, asthma.

Het is goed ons te realiseren dat een associatie niet hetzelfde is als een oorzaak. Een hoger vitamine D kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door een gezondere leefstijl waarbij mensen meer bewegen en buiten zijn en misschien ook wel gezonder eten. Daardoor hebben deze mensen een hoger vitamine D, maar zou de werkelijke oorzaak ook de beweging kunnen zijn. Of een gezonder eetpatroon. Associaties zijn complex en vaak is het niet geheel duidelijk wat nu precies de oorzaak ervan is. Er wordt geen, zoals dat heet, causaal verband aangetoond. Het kan natuurlijk wel de aanzet tot nader onderzoek zijn.