In een recent gepubliceerde onderzoek is gekeken of een forse inname van zalm de verlaging van vitamine D in de herfst kon voorkomen. Het onderzoek is uitgevoerd in het zuiden van Noorwegen, waarbij een groep die vijf keer per week zalm at werd vergeleken met een groep die geen vis at.

Uiteraard is de geschatte vitamine D inname van de vis etende groep duidelijk hoger dan de groep die geen vis at. En ook de afname van vitamine D in de herfst is lager in de vis etende groep. Maar een afname van vitamine D kon niet worden voorkomen, ook niet met 5 keer per week zalm op het menu en in totaal 750 gram zalm per week. Een hoeveelheid vis die tegenwoordig wordt afgeraden. Maximaal twee maal per week vis, vooral omdat vis vandaag de dag teveel zware metalen bevat.

Het blijkt niet voor niets te zijn geweest dat we vroeger adviseerden om levertraan te nemen als de R in de maand zat. In die tijd werd in Nederland, net als in veel andere landen, veel vis gegeten. Ook toen kon dat niet voorkomen dat het vitamine D vanaf september daalde. Dit onderzoek laat zien dat ook 750 gram zalm per week een daling van vitamine D in de herfst niet kan voorkomen.

Het advies omgeen levertraan meer te nemen vanaf de herfst is nooit wetenschappelijk onderbouwd en dit onderzoek laat zien dat het ook vandaag nog steeds zinvol is om het aan te vullen als de herfst begint. Ook als je veel vis eet.

Bratlie M, Hagen I V., Helland A, Midttun O, Ulvik A, Rosenlund G, et al. Five salmon dinners per week were not sufficient to prevent the reduction in serum vitamin D in autumn at 60° north latitude: A randomised trial. Br J Nutr 2020. https://doi.org/10.1017/S0007114519002964.